Σωτήριος Μπασκούτας, Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης των Υλικών
Τίτλος έργου: “ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΜΙΑΓΩΓΙΜΩΝ ΝΑΝΟΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ”
Αναπτύχθηκαν καινοτόμοι υπολογιστικοί αλγόριθμοι για παράλληλους υπολογισμούς που αφορούν στη σχεδίαση και μελέτη οπτικών και ηλεκτρονιακών ιδιοτήτων ημιαγώγιμων νανοδομημένων υλικών (διδακτορική έρευνα, πρόσκληση 2010). Δημοσιεύθηκαν 8 εργασίες σε διεθνή έγκριτα περιοδικά, οι οποίες έχουν λάβει σημαντική διεθνή αναγνώριση. Ο υποψήφιος διδάκτορας Zaiping Zeng συνέχισε την έρευνά του ως μεταδιδάκτορας στο Laboratoire de Simulation Atomistique, CEA, Grenoble (France), όπου επιλέχθηκε μεταξύ 80 συνυποψήφιων, ενώ πρόσφατα εξελέγη Αναπλ. Καθηγητής στο Henan University (China).
Γεώργιος Ηλιόπουλος, Αν. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας
Τίτλος έργου: “Παλαιοντολογική μελέτη της μακροπανίδας, μικροπανίδας και χλωρίδας ιζημάτων του Κατώτερου Πλειστοκαίνου από τις περιοχές Ορτός Μαγούλας και Χάραδρος Κάτω Συχαινών Αχαΐας”
Κατά τη διάρκεια του έργου, μελετήθηκαν 8.845 δείγματα μακροαπολιθωμάτων (απολιθωμένα οστά και μαλάκια, φυτικά απολιθώματα, κ.ά.) και 489 δείγματα μικροπανίδας, οδηγώντας σε μια αρκετά ακριβή και λεπτομερή αναπαράσταση του παλαιοπεριβάλλοντος γύρω από την περιοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε ηλικία 250.000 χρόνων πριν από σήμερα. Από το έργο, προέκυψαν 16 διπλωματικές εργασίες προπτυχιακού επιπέδου και 5 μεταπτυχιακού επιπέδου, καθώς και 1 επιστημονική εργασία και 5 συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα, τα αποτελέσματα του έργου ενσωματώθηκαν σε δύο νέες ερευνητικές προτάσεις για περαιτέρω μελέτες, εκ των οποίων η μία εγκρίθηκε.
Ανδρέας Αρβανιτογεώργος, Καθηγητής Τμηματος Μαθηματικών
Τίτλος έργου: “Μελέτη μετρικών Einstein και της ροής Ricci σε ομογενείς χώρους”
Αποδείξαμε την ύπαρξη νέων αναλλοίωτων μετρικών Einstein στις πολλαπλότητες Stiefel καθώς και αριστερά αναλλοίωτων μετρικών Einstein σε κλασικές ομάδες Lie, οι οποίες να μην είναι φυσικά αναγωγικές. Έγινε χρήση τεχνικών ομάδων και αλγεβρών Lie καθώς και συμβολικών μεθόδων επίλυσης πολυωνυμικών συστημάτων εξισώσεων. Επίσης, μελετήθηκαν ομογενείς γεωδαισιακές καμπύλες σε διάφορους ομογενείς χώρους, (π.χ. γενικευμένοι χώροι Wallach) μέσω τεχνικών αλγεβρών Lie. Προέκυψαν ενδιαφέρουσες εφαρμογές σε αλγόριθμους βελτιστοποίησης. Από αμφότερα τα εκπονηθέντα αντικείμενα, προέκυψαν νέα προβλήματα, τα οποία μελετώνται περεταίρω.
Από την έρευνα προέκυψαν 2 διδακτορικές διατριβές καθώς και 12 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Advances in Geometry, Contemporary Perspectives in Differential Geometry and its Related Fields, World Scientific 2017, Toyama Mathematical Journal, Journal of Geometry, Taiwanese Journal of Mathematics, Transformation Groups και Annals of Global Analysis and Geometry.
Τέλος, τα αποτελέσματα του έργου χρησίμευσαν στην υποβολή νέας πρότασης η οποία χρηματοδοτείται από το εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ-ΕΔΒΜ 2019-2020.
Μιχάλης Φακής, Επ. Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
Τίτλος έργου: “Η υπερταχέα φασματοσκοπία ως εργαλείο για την καταγραφή του ρυθμού μεταφοράς φορτίων σε νανοκρυσταλλικά και οργανικά φωτοβολταϊκά κελιά”
Στο συγκεκριμένο έργο που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κ. Καραθεοδωρή 2013» αναπτύχθηκαν μέθοδοι υπερταχέας φασματοσκοπίας με femtosecond lasers για τη ακριβή παρατήρηση και έλεγχο της μεταφοράς φορέων σε οργανικά και νανοκρυσταλλικά ηλιακά κελιά. Επίσης δημοσιεύθηκαν έξι (6) εργασίες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώθηκαν τρεις (3) εργασίες σε Διεθνή Συνέδρια. Ο υπότροφος μέσα από το πρόγραμμα συνεργάστηκε με ομάδα υπερταχέας φασματοσκοπίας από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στο οποίο συνέχισε την έρευνά του ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Κων/νος Ψυχαλίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
Τίτλος έργου: “Υλοποίηση μοντέλων βιολογικών ιστών με χρήση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων δεκαδικής τάξης.”
Προτάθηκε μια νέα τεχνική ανάπτυξης δομών εξομοιωτών πυκνωτών και επαγωγών κλασματικής τάξης (0<α<1), οι οποίες προσφέρουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά: ηλεκτρονικό έλεγχο των χαρακτηριστικών των στοιχείων και δυνατότητα υλοποίησης σε πλήρως ολοκληρωμένη μορφή. Για πρώτη φορά στην βιβλιογραφία προτάθηκε ένας CMOS εξομοιωτής στοιχείων κλασματικής τάξης και έγινε πειραματική επιβεβαίωση της λειτουργίας του. Στα πλαίσια του προγράμματος έγιναν 15 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 5 δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές. Επίσης, έγινε και συγγραφή βιβλίου με τίτλο: “Design of CMOS Analog Integrated Fractional-Order Circuits: Applications in Medicine and Biology”, Springer 2017, ISBN 978-3-319-55633-8.
Η κ. Γεωργία Τσιριμώκου η οποία απασχολήθηκε στο έργο ως υπότροφος συνεχίζει, μετά τη λήψη του διδακτορικού της, την επαγγελματική της σταδιοδρομία ως μηχανικός στην βιομηχανία ημιαγωγών στην IC Designer in the ADVEOS Company.
Παρασκευάς Ξυπολιάς, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας
Τίτλος έργου: “Η Αλπική τεκτονική εξέλιξη του νοτίου Αιγαίου”
Κατά τη διάρκεια του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 2013 – Βασική Έρευνα» μελετήθηκε η Αλπική τεκτονική εξέλιξη του νοτίου Αιγαίου. Από το συγκεκριμένο υποέργο προέκυψαν τρεις (3) δημοσιεύσεις εργασιών, δύο εκ των οποίων σε περιοδικά του Science Citation Index, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις (3) παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Επιπλέον, απότοκο της αναγνώρισης που έλαβε η ερευνητική ομάδα από διεθνείς επιστημονικές ομάδες είναι η έκδοση θεματικών τόμων καθώς και η οργάνωση διεθνών συνεδρίων σε θέματα συναφή με το υποέργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του Προγράμματος συνεχίστηκε η ήδη υπάρχουσα συνεργασία το Goethe-Universität Frankfurt a.M. ενώ αναπτύχθηκε η συνεργασία με άλλα δύο πανεπιστήμια του εξωτερικού (Universität Münster και Università di Pisa). Επιπρόσθετα, διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι συνεργασίας με το School of Geosciences (The University of Sydney) και το Geotop (Université du Québec à Montréal, Canada). Τα αποτελέσματα του υποέργου χρησίμευσαν στην υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση από διάφορους φορείς (π.χ. ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ). Η υπότροφος Ε. Αραβαντινού ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή και αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκόμισε από το έργο συνεχίζει την έρευνά της ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια.